Logo

Наше щастя в нашій тарілці

Сучасна наука знайшла пояснення зміни емоційного та фізичного стану людини – і це гормони. Гормони – біологічно активні речовини, які виробляє наш організм під впливом різних зовнішніх та внутрішніх факторів. Кожна людина має цілий набір гормонів любові та щастя – ендорфінів! Ендорфіни роблять нас щасливими, енергійними, усувають біль та сприяють більш позитивному сприйняттю навколишнього світу. Ендорфіни в 10 разів потужніші за будь-які антидепресанти. У той же час низький рівень таких гормонів може викликати у людини почуття пригніченості.

Правильне харчування відігріє значну роль у підвищенні рівня ендорфінів. Якщо раціон не збалансований і ви отримуєте недостатньо вітамінів, тоді їх рівень буде знижуватися, через це потрібна правильна дієта. Існує величезна кількість продуктів, які здатні покращити наше самопочуття та стимулювати викид ендорфінів.

Полуниця багата на вітамін С. Антиоксиданти – також одна з переваг полуниці, вони виводять шкідливі токсини з організму. Сама по собі полуниця дуже смачна і стане чудовим доповненням вашого раціону.

Виноград – джерело вітаміну C. Саме цей вітамін разом із глюкозою та фруктозою, що містяться в цьому фрукті, ефективно покращує настрій та стимулює вироблення ендорфінів.

Апельсини – комора вітаміну C, вони також багаті на антиоксиданти, тому апельсини можна вважати засобом для підняття настрою. До того ж, ці фрукти містять і вітаміни групи B, що покращує здоров’я людини.

Банани містять калій, що допомагає зміцнити нерви. А природний цукор, що міститься у цих фруктах, швидко збільшить запаси енергії.

Перець, як не дивно, також підвищує рівень ендорфінів. Дослідження показали, що чим гостріша їжа, тим більше ендорфінів ви отримаєте. Це чудово підходить любителям гострих страв.

Шоколад – найкращий продукт для гарного настрою. Навіть з’ївши маленький шматочок цих солодощів, ви відчуєте себе краще, адже отримаєте потужний заряд ендорфінів.

Щастя може мати реальний вплив на фізичне здоров’я людини. І якщо раніше ми чули вислів «Наше щастя в наших руках», то зараз розуміємо, що воно і в нашій тарілці).

Інформацію підготувала асистентка кафедри,
к. біол. н. Ольга КУШНІРИК

По темі

Корисна інформація

Вишиванка – генетичний код українця!

Вишиванка – це не просто національний одяг українців, це справжній символ ідентичності та культурної спадщини. Її часто називають генетичним кодом українця через глибокі символічні значення,

Корисна інформація

Мелатонін: вчора, сьогодні та завтра

15 травня на кафедрі медичної біології та генетики відбувся круглий стіл на тему «Мелатонін: вчора, сьогодні та завтра» приурочений до Дня науки в Україні. Співробітники кафедри обговорили історію

Достовірна і корисна інформація

Додати текст